جهاد دانشگاهی استان خوزستان-آزمایشگاه
علوم آزمايشگاهي-جهاد دانشگاهي استان خوزستان-پزشكي-هماتولوژي-پاتولوژي-اهواز

مسوول گروه تخصصی پزشکی جهاد دانشگاهی گفت:آخرین یافته های پزشکی و پژوهش های علمی نشان می دهد ورزش کردن ضمن حفظ سلامت روان بیمار،احتمال بروز مجدد سرطان سینه را کاهش می دهد. 
   
 
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا، دکتر’سید علی آذین’ صبح امروز پنجشنبه در سومین همایش بهبود یافتگان سرطان پستان افزود:همانطور که در گذشته بیماری های عفونی مثل وبا و سل به عنوان بیماری های ‘پدیده گذار اپیدمیک’، سلامت جامعه بشری را تهدید می کردند،امروزه بیماری های مزمن همچون سرطان به صورت خاموش در جامعه رواج دارد.
وی خطاب به بیماران بهبودیافته از سرطان سینه گفت:بسیاری از این افراد تصور می کنند با از بین رفتن ریشه سرطان و بهبودی نسبی،مبارزه با این بیماری به پایان رسیده است،در حالیکه چنین نیست.
عضو هیات علمی پژوهشکده علوم بهداشتی با بیان اینکه بیماران بهبود یافته سرطانی باید تحت کنترل و مداوا باشند،افزود:اگر چه سرطان سینه جزو انواع سرطان های درمان پذیر است،اما لازم است این بیماران ارتباط خود را با کادر درمانی حفظ کنند، چرا که عدم ارتباط با پزشک،بیماران بهبودیافته سرطان را دچار نوعی احساس ناامنی و ترس می کند.
آذین خاطرنشان کرد:الگوی تغذیه سالم ازدیگر مواردی است،که افراد مبتلا به سرطان با وجود بهبودی باید به آن توجه داشته باشند.سوءتغذیه به معنی مصرف غذاهای پرکالری و بدون پروتئین می تواند در بروز این بیماری موثر باشد.
این استاد دانشگاه،وزن متناسب را از عوامل مهم و تاثیرگذار در سلامت افراد دانست و بیان داشت:با تنوع غذایی و تغذیه سالم زیر نظر پزشک ،بیماران سرطانی می توانند بدون نیاز به مصرف داروهای مکمل ،نیاز بدن را تامین کرده و سلامت خود را حفظ کنند.
مسوول گروه تخصصی پزشکی جهاد دانشگاهی درباره مسائل روانی بیماران مبتلا به سرطان گفت:برخی از افراد پس از ابتلا به بیماری، با توجه و دلسوزی اعضای خانواده و اطرافیان روبرو می شوند و خوشایندی از این امر، این افراد در نقش ‘بیمارهمیشگی’ فرو می برد که این امرآسیب روانی جدی به این افراد وارد می کند.
مدیر مرکز مشاوره بیماری سرطان،اشتغال ،تحرک و فعالیت بیشتر را از جمله عواملی دانست که نگرانی از آینده و احساس عدم امنیت را در این افراد از بین برده و بازگشت به زندگی عادی را برای آنها میسر می کند.
در ادامه این همایش که با حضور جمعی از بیماران بهبود یافته در تالار ابن سینای دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران برگزار شد، دکتر ‘آسیه الفت بخش’مدیرگروه پژوهش سرطان سینه و جراح عمومی در خصوص بازسازی بافت آسیب دیده سخن گفت.

 
سومین همایش بهبودیافتگان سرطان سینه با شعار’تشخیص زودرس’،’درمان موفق’و ‘بهبود کیفیت زندگی’ و با محوریت بازگشت به زندگی پس از سرطان سینه توسط پژوهشکده سرطان سینه جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران برگزار شد.




تاریخ: چهار شنبه 18 خرداد 1390برچسب:,
ارسال توسط نجات سبحانی
 

  برخلاف آن چه اغلب ما دوست داریم باور کنیم، در عرق انسان مواد فرار فراوانی وجود دارد که باعث می شود انسان در بین حیوانات، لقب بدبوترین را داشته باشد. همین بوی بد پشه های ناقل مالاریا را جذب می کند

فکر می کنید بوی بدن انسان، در بین موجودات دیگر چه رتبه ای را دارد؟

شاید شما هم جز آن دسته افرادی باشید که با شنیدن این جمله زیاد تعجب نکنید: بویی که حاصل از تعرق پوستی بدن انسان است، از بدبوترین بوهای بدن در بین موجودات زنده روی زمین است!

به گزارش دیسکاوری، بوی تند بدن عرق کرده یک انسان بزرگسال در قلمرو جانوران منحصر به فرد است.

یکی از دلایل این مسئله این است که تقریبا ما در تمام قسمت های پوست بدن تعریق داریم و همزمان با بوی عرق ما، موجودات دیگری که روی پوست ما زندگی می کنند هم از خود بویی متساعد می کنند که به بوی بدن ما اضافه می شود.

به گفته محققین، بوی منحصر به فرد بدن انسان دست کم دو نوع پشه را جذب می کند.

بنابراین فهمیدن این که چه چیزی در عرق انسان وجود دارد که حشرات را جذب می کند، ممکن است در آینده به پیشگیری از انتقال بیماری هایی مانند مالاریا و تب زرد کمک نماید.

روی پوست ما، موجودات ریزی زندگی می کنند که از مواد موجود روی پوست و درون عرق، برای متابولیسم خودشان استفاده می کنند. این موجودات ریز یا میکروارگانیسم ها، مواد غیرفرار را به مواد فرار تبدیل می کنند.

رنیت اسمالگنگ از دانشگاه ویگنینگن به اتفاق همکارانش در مطالعه تازه خود، ساختار شیمیایی عرق بدن انسان را مورد بررسی قرار داده است. آن ها بر این باورند که مواد فرار مرتبط با عرق از مهم ترین جذب کننده های حشرات ناقل بیماری های خطرناک هستند.

اما عرق بدن انسان از چه موادی تشکیل شده است؟ در واقع عرق بدن ترکیبی است از دی اکسید کربن، آمونیاک، اسید لاکتیک و هفت اسیدکربوکسیلیک دیگر که همین هفت تا، بوی عرق را به وجود می آورند.

به گفته محققین بوی این مواد خیلی برای پشه ها جذاب است.

البته ما دلمان نمی خواهد که در قلمرو حیوانات، لقب بدبوترین را داشته باشیم و خیلی دوست داریم که این لقب را به موجود دیگری بدهیم، اما مطالعات پیشین همه نشان داده اند که پرنده ها و سایر پستانداران، کم تر از ما مواد فرار در عرق خود دارند و به همین دلیل هم عرق بدن آن ها به اندازه عرق بدن انسان بو ندارد.

برای مثال، محققین لابه لای پرهای مرغ یا بین موهای زرافه فقط چند اسید کربولیک پیدا کردند.

در مطالعه جدید، محققین، مقدار فعالیت، توزیع و میزان ترشح غدد پوستی را بین انسان و سایر نخستی ها مقایسه کردند.

بر اساس این بررسی ها ، اگرتوزیع غدد را در نظر بگیریم، بوی بدن انسان باید بیشتر شبیه به بوی بدن شامپانزه ها و گوریل ها باشد.

اما عرق آن ها با ما فرق دارد: در عرق گوریل ها و شامپانزه ها میزان زیادی روغن وجود دارد که احتمالا برای حفظ موهای روی پوستشان است.

اما از بدن انسان بزرگسال دائما آب، پروتئین، آمینو اسیدها، اوره، آمونیاک، اسید لاکتیک و نمک های مخصوص دفع می شود که اغلب این مواد فاسد می شوند.

در دوران بلوغ غدد ترشح کننده این مواد می رسند و منبع تجمع باکتری ها می شوند. برای همین بوی بدن کودکان تند نیست.

اما پشه های بدسلیقه به عرق شیرین تر نوزادان و کودکان علاقه کمی دارند و بوی بدن بزرگ ترها را ترجیح می دهند!

البته بوی بدن انسان با بلوغ جنسی و انتخاب همسر هم مرتبط است. دانشمندان معتقدند ما انسان ها حتی می توانیم فقط از روی بوی دست، بوی بدن خود را شناسایی کنیم.

به علاوه برخلاف باورهای پیشین، بوی بدن مردها تندتر یا شدیدتر از زن ها نیست، چون میزان مواد بودار در عرق زن و مرد مساوی است و اگر می بینید مردها بیشتر عرق می کنند، بدانید که احتمالا فقط آب بیشتری دفع می کنند.

مطالعات نشان می دهند که پشه ها و حشراتی هستند که جذب دی اکسید کربن می شوند.

برخی از آن ها به خاطر دی اکسید کربن موجود در بازدم به سراغ انسان می آیند و بسیاری از حشره هایی که خون می مکند، جذب مواد بودار عرق می شوند.

شاید مطالعات آینده بتوانند ما را از شر موادی در عرق بدن که حشره های خون خوار را به سمتمان می کشند نجات بدهند.

به علاوه شاید بتوان از بوی عرق بدن انسان برای جذب پشه ها به سایر موجودات و در نتیجه انجام مطالعات بیشتر بدون قربانیان انسانی استفاده کرد.




تاریخ: دو شنبه 16 خرداد 1390برچسب:,
ارسال توسط نجات سبحانی

داشتن پوستی شاداب، درخشان و سالم آرزوی همه است. پیر و جوان یا زن و مرد هم تفاوت چندانی ندارد، همه می خواهند پوستی زیباتر و سالم تر داشته باشند. در حقیقت پوست یکی از ملاک های زیبایی ظاهری است و شاید به همین دلیل بیشتر به آن توجه می شود.

بیشتر مردم در روزهای سرد و خشک زمستان، با استفاده از کرم های مخصوص سعی می کنند طراوت و سلامت پوست خود را حفظ کنند. ولی روزهای گرم تابستان چطور؟ تصور می کنید پوست در این روزها نیازی به مراقبت ندارد؟ متخصصان می گویند درروزهای گرم سال پوست بدن به مراقبت بیشتری نیاز دارد.

دکتر امیرهوشنگ احسانی، متخصص بیماری های پوست و مو در گفت وگو با جام جم درباره بیماری ها و مشکلات پوستی در فصل تابستان می گوید: «با فرارسیدن فصل گرما ممکن است ۲ دسته مشکلات پوستی برای فرد ایجاد شود. یک دسته مهم از این مشکلات، بیماری های ناشی از ایجاد عفونت های پوستی همچون عفونت های قارچی، باکترییایی، ویروسی و میکروبی هستند که ممکن است در فصل گرما تشدید شود.»

وی با اشاره به این که این عفونت ها در فصل سرد سال هم وجود دارد، خاطرنشان می کند: «گرما، رطوبت و شرایط آب و هوایی در فصل گرم سال می تواند محیط را بیشتر مستعد ایجاد و رشد عفونت های مختلف کند.

به عنوان مثال یکی از عفونت های شایع در فصل تابستان و شروع گرما عفونت های قارچی است که روی پوست بدن، شکم و دست ها ایجاد می شود.»

به گفته این متخصص پوست، عامل این بیماری نوعی قارچ است که روی پوست بدن همه افراد وجود دارد، ولی در شرایطی که گرما، تعریق و رطوبت وجود دارد، این قارچ سبب ایجاد ضایعات پوستی می شود.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، توصیه می کند: «برای این که این اتفاق دوباره تکرار نشود، لازم است تا حد امکان از رطوبت، گرما و شرایطی که سبب تعریق می شود، پرهیز کنند.»

وی به دیگر عفونت های شایع در فصل تابستان اشاره می کند و می افزاید: «زردزخم یکی از این عفونت هاست که در فصل تابستان میان کودکان دیده می شود. زردزخم می تواند به دنبال گزش حشرات و دستکاری روی محل گزش ایجاد شود.»

به گفته این پزشک متخصص، این عفونت ها معمولا در فصل تابستان شیوع می یابد، چون هم شدت و تعداد گزش ها بیشتر است و هم گرما و رطوبت، محیط را مستعد رشد بهتر میکروب می کند.

مراقب استخرها باشید

روزهای گرم و طولانی تابستان که با اوقات فراغت بچه ها همراه می شود، فرصت خوبی است برای رفتن به استخرها و تفریح و ورزش در آب؛ اما همیشه متخصصان هشدار می دهند قبل از استفاده از استخر نکات ایمنی و بهداشتی را در نظر داشته باشید.

دکتر احسانی در این باره هشدار می دهد: «استفاده از استخرها گاهی باعث بروز عفونت های قارچی پوست می شود؛ این عفونت ها در محیط استخر، کفش ها و دمپایی های مخصوص استخر وجود دارد. در نتیجه پس از استفاده متناوب توسط افراد مختلف، این عفونت ها براحتی منتقل می شود.»

به گفته وی شیوع این عفونت ها در فصل گرما و محیط های مرطوب بیشتر می شود.

این پزشک متخصص می افزاید: «شیوع و سرایت عفونت های ویروسی مانند زگیل و تبخال نیز در فصل گرم و زمانی که رطوبت هوا بیشتر است، افزایش پیدا می کند.»

نشانه عفونت های پوستی

دکتر احسانی به نشانه های عفونت پوستی اشاره می کند و توضیح می دهد: «عفونت های قارچی به صورت لکه های قهوه ای در پوست نمایان می شود. این لک های قهوه ای رنگ ممکن است روی قسمت های مختلف بدن ظاهر شود و می تواند با خارش نیز همراه باشد. عفونت زردزخم نیز به صورت ترشح زردرنگ مشخص می شود.»

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران می افزاید: «عفونت های ویروسی ممکن است با ترشح و ایجاد دانه های ریز آبدار مشخص شود. زگیل نیز عفونت ویروسی دیگری است که به صورت دانه هایی روی دست و پا نمایان می شود.»

به گفته وی، عفونت های قارچی که در محیط های استخرها اتفاق می افتد بیشتر مربوط به کف پاست و به صورت پوسته ریزی، التهاب و ضایعات پوستی و تاولی کف پا نمایان می شود.

چگونه از بروز عفونت های پوستی پیشگیری کنیم؟

دکتر احسانی با اشاره به این که شیوه های مختلفی برای پیشگیری از ابتلا به عفونت های پوستی وجود دارد، می گوید: «شستشوی مکرر، استفاده از ضد عفونی کننده مناسب، استفاده از صابون و شامپوهای مناسب و اقدام بموقع برای درمان، از جمله شیوه های موثر برای کاهش احتمال بروز عفونت و انتشار آن است.»

وی تاکید می کند به محض این که نشانه های عفونت اولیه مشاهده می شود، باید برای درمان بموقع به پزشک متخصص مراجعه کرد.

وی تاکید می کند: «در استخرها باید از دمپایی های ضدعفونی شده استفاده کرد و هر فرد باید دمپایی و لوازم شخصی خود را همراه داشته باشد، تا احتمال بروز مشکلات به حداقل برسد.»

کرم های ضد آفتاب؛ محافظ پوست

چند سالی است استفاده از کرم های ضدآفتاب میان مردم رواج پیدا کرده است. حالا مردم می دانند قرار گرفتن در معرض نور آفتاب، چه عوارضی برای آنها ایجاد خواهد کرد.

بنابراین افراد ترجیح می دهند برای جلوگیری از ابتلا به سرطان پوست، پیشگیری از پیری زودرس و ایجاد چروک یا لکه های پوستی از این محصولات استفاده کنند. البته استفاده از این کرم ها مخصوص فصل خاصی نیست و هر وقت در محیط باز هستیم، باید از آنها استفاده کنیم.

دکتر احسانی با اشاره به دسته دوم مشکلات پوستی مربوط به فصل گرما می گوید: «همیشه استفاده از کرم های ضدآفتاب برای پیشگیری از بروز مشکلات و بیماری های پوستی به مردم توصیه می شود. همچنین مشخص شده است افرادی که در سال های گذشته و برای مدت طولانی از کرم های ضدآفتاب استفاده کرده اند، حداقل ۱۰ سال از کسانی که ضدآفتاب استفاده نمی کنند، جوان تر به نظر می رسند. بنابراین توصیه می شود در تابستان و روزهای گرم سال نیز از این کرم ها به دفعات بیشتر استفاده شود.»
 




تاریخ: پنج شنبه 5 خرداد 1390برچسب:,
ارسال توسط نجات سبحانی

افراد تحت رژیم های لاغری ممکن است در فصل امتحانات مواد نشاسته ای را از برنامه غذایی خود حذف کنند این در حالیست که حذف مواد نشاسته ای باعث نرسیدن انرژی کافی به سلول های عصبی می شود.

برلیانت بزرگمهر در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا، افزود: حذف مواد نشاسته ای مانند نان، سیب زمینی و ماکارونی از برنامه غذایی باعث کاهش قند خون می شود که این اقدام بر قدرت یادگیری و تمرکز تاثیر منفی می گذارد.

وی در ادامه گفت: این گونه افراد به جای مواد نشاسته ای، مواد قندی زیادی مصرف می کنند این در حالیست که مصرف زیاد مواد قندی باعث بروز چاقی می شود. از سوی دیگر قند به سرعت جذب خون می شود. در نتیجه فرد به سرعت احساس سیری می کند.

در این شرایط انسولین ترشح می شود و بعد از مدتی قند خون افت می کند. نتیجه این وضعیت افسردگی، گیجی و کاهش قدرت تمرکز و یادگیری است.

بزگمهر افزود: تغذیه در فصل امتحانات در همه مقاطع تحصیلی اهمیت زیادی دارد چرا که اختلالات تغذیه ای و تغذیه غلط باعث کاهش قدرت تمرکز و یادگیری دانش آموزان و دانشجویان می شود.

این در حالیست که این گروه هنگام امتحانات به تمرکز بالا و قدرت یادگیری زیاد نیاز دارند.

وی تاکید کرد: دانش آموزان و دانشجویان در فصل امتحانات به هیچ وجه نباید کم غذا بخورند یا وعده غذایی خود را حذف کنند چرا که یکی از مهمترین عوامل موثر بر کاهش قدرت یادگیری و تمرکز، افت قند خون است که مصرف نکردن صبحانه یا حذف برخی مواد غذایی از دلایل آن به شمار می آید.

این مشاور تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به ویتامین های گروه B اظهار کرد: این ویتامین ها برای سلامت سلولهای عصبی لازم هستند و در غلات سبوس دار، جگر، گوشت قرمز و مرغ به میزان زیاد یافت می شوند.

وی ویتامین C را یکی دیگر از موادی برشمرد که باعث انتقال پیام به سلولهای عصبی می شود و گفت: ویتامین های گروه C در سبزیجات تازه دارای برگ سبز مانند سبزی خوردن و مواد غذایی دیگری مانند گوجه فرنگی، فلفل دلمه، توت فرنگی، کیوی و مرکبات یافت می شود.

بزرگمهر اسیدهای چرب از جمله امگا ۳ را از مواد موثر در افزایش قدرت یادگیری برشمرد و اظهار کرد: امگا ۳ و ویتامین های گروه D در ماهی و محصولات دریایی به وفور یافت می شود بنابراین به جوانان و کنکوری ها توصیه می شود که هفته ای دو تا سه بار ماهی را به صورت کباب شده یا بخارپز مصرف کنند و تا حد امکان آن را به صورت سرخ شده نخورند.

این مشاور تغذیه و رژیم درمانی تاکید کرد: دانشجویان و دانش آموزان در فصل امتحانات لازم است صبحانه را به طور کامل مصرف کرده و وعده های غذایی را حذف نکنند. ورزش را فراموش نکرده و حداقل بین نیم تا یک ساعت پیاده روی کنند چرا که انجام این کارها باعث افزایش قدرت یادگیری می شود.

بزرگمهر در پایان در پاسخ به این پرسش که دانشجویان چگونه در فصل امتحانات می توانند ساعت های بیشتری از شب را بیدار بمانند، اظهارکرد: دانشجویان به هیچ وجه نباید تا دیروقت بیدار بمانند بلکه می توانند شب ها به موقع بخوابند و صبح ها زودتر بیدارشوند چون قدرت یادگیری افراد صبح ها بیشتر است.




تاریخ: پنج شنبه 5 خرداد 1390برچسب:,
ارسال توسط نجات سبحانی

مصرف کنجد به دلیل داشتن آهن برای رفع خستگی بسیار مفید است.

سید ضیاءالدین مظهری در گفت و گو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبری فارس «توانا» اظهار داشت: کنجد یکی از بهترین دانه های روغنی است؛ دانه های کنجد به رنگ های سفید، خاکستری و سیاه هستند که نوع سفید این دانه ها از همه مرغوب تر است.

وی گفت: کنجد منبع غنی از پروتئین است و ارزش غذایی بالایی دارد. هر قاشق غذاخوری کنجد تأمین کننده ۱۴ درصد از نیاز روزانه به کلسیم بدن است؛ مصرف ۵۰ گرم از کنجد، ۲۵ درصد از نیاز روزانه به اسید فولیک را بر طرف می کند.

این متخصص تغذیه افزود: این دانه منبع آهن گیاهی است که برای رفع خستگی مفید است همچنین مصرف این دانه گیاهی برای افرادی که مبتلا به کم خونی فقر آهن هستند می تواند بسیار مؤثر باشد.

مظهری بیان داشت: دانه کنجد دارای ۲۰ تا ۲۵ درصد پروتئین، ۵۰ درصد چربی و به نسبت مساوی اسیدلینولئیک و اولئیک است. کنجد یکی از منابع بسیار مفید برای جذب آهن، روی و کلسیم به شمار می آید.

وی ادامه داد: کسانی که شیر دوست ندارند می توانند از کنجد برای تأمین کلسیم، روی و آهن خود که از مواد معدنی مهم به شمار می آید، استفاده کنند.

این متخصص تغذیه اضافه کرد: جایگزین کردن کنجد و بیسکوئیت های کنجدی به عنوان میان وعده های بسیار مهم است و مصرف ۳۰ گرم از این دانه بسیار مفید است.

مظهری گفت: مصرف یک قاشق غذاخوری کنجد معادل یک واحد چربی است و ۴۵ کیلوکالری انرژی دارد همچنین کنجد موجب افزایش چربی خون نمی شود بلکه کلسترول بد خون را نیز کاهش می دهد.




تاریخ: پنج شنبه 5 خرداد 1390برچسب:,
ارسال توسط نجات سبحانی

آیا می‌دانید رنگ و بوی ادرار می‌تواند نشان‌دهنده سلامت یا ابتلا به بیماری‌های خاص باشد؟ ظاهر و بوی ادرار و همچنین تعداد دفعات دفع ادرار، همگی عوامل مهمی هستند که نباید از آنها غافل شد. رنگ ادرار از زرد کمرنگ تا زرد تیره تغییر می‌کند؛ البته این تفاوت رنگ می‌تواند تا حدی نشان‌دهنده غلظت یا رقیق بودن ادرار باشد.

با این حال گاهی شرایطی پیش می‌آید که رنگ ادرار در این محدوده طبیعی نخواهد بود. البته در اغلب موارد تغییرات رنگ ادرار بی‌خطر است و بزودی برطرف می‌شود؛ این تغییرات می‌تواند به دلیل مصرف مواد غذایی خاص، داروها یا مکمل‌های غذایی ایجاد شود.

با این حال، گاهی اوقات نیز این تغییرات نشانه بیماری یا عفونتی جدی است که باید به آن توجه کرد. بنابراین بهتر است درباره تغییر رنگی که به دارو یا غذای خاصی مربوط نیست، با پزشک مشورت کنید.

چه زمانی تغییر رنگ ادرار طبیعی است؟

رنگ طبیعی ادرار با توجه به میزان آبی که در طول روز می‌نوشید تغییر می‌کند؛ هرچه مایعات بیشتری بنوشید، رنگ ادرار کمرنگ‌تر می‌شود و غلظت آن کاهش می‌یابد. در مقابل هرچه کمتر از مایعات استفاده کنید، ادرار غلیظ‌تر می‌شود و رنگ تیره‌تری پیدا می‌کند؛ به همین دلیل کم‌آبی شدید باعث می‌شود رنگ ادرار تیره و کهربایی شود.

اما گاهی رنگ ادرار از این محدوده خارج می‌شود و رنگ‌هایی غیرطبیعی مانند قرمز، قهوه‌ای تیره و آبی به خود می‌گیرد. اما به یاد داشته باشید اگر متوجه وجود خون در ادرار شدید، باید سریع به پزشک مراجعه کنید.

علت تغییر رنگ ادرار چیست؟

تغییر رنگ ادرار معمولا به دلیل مصرف مواد غذایی خاص، داروها یا رنگ‌های خوراکی است. به عنوان مثال رنگی که در مواد غذایی مخصوص کودکان استفاده می‌شود، ممکن است موجب تغییر رنگ ادرار آنها شود؛ البته فراموش نکنید، در شرایطی خاص نیز بیماری‌ها می‌تواند عامل تغییر رنگ ادرار باشد.

اگر ادرار به رنگ قرمز یا صورتی دفع شود، با این‌که ظاهر وحشتناکی دارد و حتما باید بررسی شود، اما لزوما به معنای وجود مشکل و بیماری خاصی نیست. وجود خون یکی از شایع‌ترین دلایل قرمز شدن رنگ ادرار است؛ البته اغلب خونریزی شدید نیست و علامت دیگری ندارد. عفونت ادراری، ورزش شدید، سنگ مثانه یا سنگ کلیه، بیماری‌های کلیوی و گاهی سرطان‌های کلیه یا مثانه از علل بروز چنین حالتی هستند. همچنین مصرف غذاهایی مانند لبو و تمشک نیز باعث تغییر رنگ ادرار و قرمز شدن آن می‌شود.

تغییر رنگ ادرار و نارنجی شدن آن نیز شاید به دلیل مصرف داروها، مواد غذایی و مکمل‌هایی مانند ویتامین‌ C، هویج و آب هویج باشد. کم‌آبی بدن و نوشیدن مقدار کم مایعات نیز می‌تواند سبب تغییر رنگ ادرار و تیره شدن آن شود.

رنگ ادرار ممکن است به رنگی مایل به سبز یا آبی هم نزدیک شود. برخی بیماری‌ها، مصرف داروها و مواد غذایی خاصی مانند مارچوبه می‌تواند موجب تغییر اینچنینی رنگ ادرار شود.

عوامل افزایش‌دهنده خطر

مصرف مواد غذایی‌ خاصی مانند ریواس، انواع توت و مارچوبه یا استفاده از داروهایی که سبب تغییر رنگ ادرار می‌شود، معمولا خطری ندارد و تنها ظاهر و رنگ ادرار را تغییر می‌دهد. اما علاوه بر این عوامل باید به موارد دیگری هم در این زمینه توجه داشته باشیم.

سن: گاهی در ادرار مردان بالای ۵۰ سال به دلیل بزرگ شدن غده پروستات خون وجود دارد.

جنسیت: بیش از نیمی از زنان از عفونت‌های دستگاه ادراری رنج می‌کشند، که گاهی با خونریزی ناحیه ادراری همراه است. همچنین ابتلا به سنگ کلیه یا سنگ مثانه میان مردان شایع‌تر است.

عفونت‌های قبلی: التهاب کلیه‌ها پس از عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی، یکی از علل عمده وجود خون در ادارار کودکان است.

سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی سنگ کلیه یا بیماری‌های کلیوی احتمال بروز این شرایط را افزایش می‌دهد.

ورزش شدید: یکی از علل وجود خون در ادرار انجام ورزش‌های شدید و سنگین است.

پیشگیری از تغییر رنگ غیرطبیعی ادرار

زمانی که بدن با کم‌آبی روبه‌رو باشد، ادرار غلیظ‌تر و رنگش تیره‌تر می‌شود. بنابراین وقتی چنین شرایطی را مشاهده کردید، باید آب و مایعات بیشتری بنوشید. با نوشیدن مقدار کافی مایعات، به سلامت خود نیز کمک خواهید کرد.

معمولا تغییرات رنگی که مربوط به غذاها، داروها یا مکمل‌هاست، نیازی به پیشگیری ندارد. همچنین پیشگیری کردن از بروز بیماری‌هایی که باعث این حالت می‌شود نیز کاری غیرممکن است. با این حال برای کاهش خطر می‌توان اقداماتی موثر انجام داد.

برای پیشگیری از عفونت‌های دستگاه ادراری بهتر است به میزان کافی مایعات بنوشید. همچنین زمانی که احساس می‌کنید باید برای دفع ادرار به دستشویی بروید، بلافاصله اقدام کنید. برای کاهش احتمال ابتلا به سنگ کلیه، علاوه بر نوشیدن مقدار کافی مایعات از مصرف نمک، پروتئین و مواد غذایی خاصی مانند اسفناج و ریواس خودداری کنید. همچنین با ترک سیگار، اجتناب از قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی سمی و توجه به حفظ وزن مناسب و تغذیه سالم می‌توانید از بروز سرطان‌های کلیه و مثانه نیز  پیشگیری کنید.




تاریخ: دو شنبه 2 خرداد 1390برچسب:,
ارسال توسط نجات سبحانی

یک متخصص پوست و مو با بیان اینکه حفاظت در برابر آفتاب در فصل گرما از اصول اولیه حفاظت از پوست است، گفت: آفتاب مهمترین عامل در ایجاد پیری و سرطان پوست است.

دکتر رضا قادری در گفت وگو با ایسنا، گفت: پوست با تشکیل دومتر مربع از سطح بدن بزرگترین ارگان بدن است.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند افزود: پوست اولین سطح دفاعی بدن در برابر عوامل بیرونی است و در تنظیم درجه حرارت بدن و دفع مواد زاید از طریق عروق دخالت دارد.

دکتر قادری با بیان اینکه عروق پوست بیست برابر نیاز تغذیه‌ای بدن است، گفت: عروق پوست از طریق انقباض و انبساط خود باعث تنظیم درجه حرارت بدن می‌شوند.

این متخصص پوست اظهار کرد: ساختمان عروقی بدن به نام گلوموس در پوست انتهای نوک انگشتان، لاله گوش و نوک بینی وجود دارد که در فصل سرما خون را سریعا به قلب می‌رسانند.

وی ادامه داد: با سرد شدن نوک انگشتان به سمت لاله‌ی گوش و نوک بینی، بدن درجه حرارت خود را به بهای از دست دادن درجه حرارت قسمت‌های بدن حفظ می‌کند.

این استاد دانشگاه گفت: یکی از روش‌های مقابله با نور آفتاب استفاده از لباس‌های آستین بلند، کلاه لبه دار و عینک آفتابی است.

دکتر قادری استفاده از ضد آفتاب‌های حداقل فاکتور حفاظتی در برابر نور آفتاب ۳۰ را یکی از روش‌های مقابله با نور آفتاب عنوان کرد.

وی توصیه کرد: افراد حتی الامکان در ساعت اوج گرما (۹ تا ۱۶) از خانه بیرون نروند و با عبور از زیر سایه از قرار گرفتن در برابر نور خورشید جلوگیری کنند.




تاریخ: دو شنبه 2 خرداد 1390برچسب:,
ارسال توسط نجات سبحانی

بسیاری از ما در طول زندگی شاهد از حال رفتن یا به اصطلاح غش کردن اطرافیان و نزدیکان خود بوده یا در بسیاری از مواقع در فیلم ها و سریال های تلویزیونی افرادی را که در اثر شنیدن یک خبر ناخوشایند مدت کوتاهی به این حالت دچار می شوند، دیده ایم.غش کردن را بیهوش شدن و از دست دادن موقت هوشیاری به طور ناگهانی و بـرای مدتی کوتاه در نتیجه نرسیدن خون کافی به مغز تعریف می کنند.
دکتر نورالدین صدرالاسلامی، متخصص مغز و اعصاب در گفت وگو با جام جم می گوید: هنگامی که جریان خون به مغز کم شود به این دلیل که مغز کنترل خود را روی اعضای بدن از دست می دهد، قدرت و هوشیاری کم یا از بین رفته و فرد غش می کند.

وی می افزاید: اگر غش کردن با یک مشکل جدی پزشکی همراه نباشد این عارضه معمولا بعد از چند ثانیه یا چند دقیقه برطرف شده و فرد دوباره هوشیار می شود.
علایم
آشنایی با نشانه های غش کردن، بسیار مهم است زیرا عدم اطلاع از علائم این عارضه می تواند سبب به خطرانداختن جان فرد شود. دکتر صدرالاسلامی با بیان این که فردی که در حال غش کردن است به دلیل رسیدن خون کمتری به پوست ابتدا دچار رنگ پریدگی شده و سپس هوشیاری خود را از دست می دهد، می افزاید: احساس سبک شدن سر بـه طور ناگهانی، ضعف عمومی، تاری دید ناگهانی و احساس صدایی مثل سوت در گوش، تهوع و استفراغ، رنگ پریدگی و تعریق، گزگز دست و پا، نبض ضعیف، تنفس سطحی و افت فشار خون و در نهایت از دست دادن تعادل، سقوط و بیهوش شدن از علایم شایع غش هستند.
علل
شایع ترین علت غش، بروز شوک عروقی است. این متخصص مغز و اعصاب می گوید: غش می تواند در یک فرد کاملا سالم در نتیجه یک عکس العمل عاطفی نظیر شنیدن خبرهای ناراحت کننده یا حتی خوب، دیدن صحنه ای ناخوشایند (شوک هیجانی)، درد شدید، ترس و استرس، خستگی مفرط، ایستادن طولانی، گرما، برخاستن ناگهانی از حالت خوابیده به نشسته یا ایستاده، سوءتغذیه، کم خونی، فقدان هوای تازه یا حتی مصرف داروهای غیرمجاز روانگردان باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان توضیح می دهد: حملات غش همچنین ممکن است متعاقب یکسری بیماری های قلبی ـ عروقی، علل عصبی، افت قند خون و همچنین شل شدن ناگهانی عروق بدن در اثر محرک های داخلی یا خارجی نظیر سنکوپ سینوس کاروتید، سنکوپ دفع ادرار، سنکوپ عصبی و قلبی و همچنین کاهش حجم خون به دلیل خونریزی، اسهال و استفراغ شدید نیز دیده شود.
برخورد با بیمار
هرچند این عارضه در اغلب موارد ممکن است دارای اهمیت پزشکی نبوده، اما در مواردی می تواند نشان از یک بیماری جدی در فرد نیز باشد. دکتر صدرالاسلامی با بیان این که معمولا در عرض یک دقیقه درازکشیدن، جریان خون فرد غش کرده به حالت قبلی بازگشته و هوشیاری دوباره باز خواهد گشت، می گوید: بایستی بیمار در وضعیت درازکش قرار گرفته و پاها بالاتر از سر قرار گیرد تا جریان خون به سمت مغز برقرار شود. در صورتی که امکان دراز کشیدن نباشد می توان سر بیمار را در حالت نشسته وسط دو زانو قرار داد.
وی می افزاید: می توان با پاشیدن کمی آب سرد به صورت بیمار یا واردکردن محرکی به او باعث انقباض دوباره عروق بدن فرد و برگشت به حالت هوشیاری شد، اما اگر فرد به محرک ها پاسخ نداد ارزیابی علائم حیاتی (نبض و تنفس) و در صورت لزوم اقدامات اولیه چون احیای قلبی و ریوی تا رساندن بیمار به مراکز درمانی ضروری است.
توصیه

بیهوشی را باید مانند یک فوریت پزشکی و تا زمانی که نشانه های آن به طور کامل در فرد از بین نرفته است تحت درمان قرار داد.

این استادیار دانشگاه در پایان توصیه می کند: باید در نظر داشت تا موقعی که بیمار، هوشیاری نسبی خود را به دست نیاورده است از دادن مایعات نظیر آب قند یا خوراکی دیگر به او خودداری شود زیرا آب قند در حالتی که هوشیاری فرد کامل نیست، به داخل ریه ها وارد شده و باعث اختلالات تنفسی و حتی خفگی خواهد شد.




تاریخ: یک شنبه 1 خرداد 1390برچسب:,
ارسال توسط نجات سبحانی

استخوان بافت زنده‌ای است که از دو لایه داخلی و خارجی تشکیل شده است. لایه داخلی ضخیم بوده و از شبکه‌های محکمی تشکیل شده که توده استخوانی را ایجاد می‌کند. در بدن انسان استخوان‌ها به طور مرتب ساخته شده و از بین می‌روند. البته سرعت این روند در تمام عمر فرد یکسان نیست؛ به طوری که توده استخوانی در سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی به حداکثر میزان خود می‌رسد و سپس به تدریج کاهش می‌یابد.

حداکثر توده استخوانی در افراد مختلف متفاوت است و به عوامل ارثی، تغذیه، فعالیت بدنی و شیوه زندگی در طول دوره رشد بستگی دارد.

اگر میزان تخریب استخوان بیش از ساخته شدن آن باشد، فضاهای بین شبکه‌های داخلی استخوان بزرگ می‌شوند و اصطلاحا پوکی استخوان اتفاق می‌افتد. در این وضعیت، استخوان ضعیف شده و با کوچک‌ترین ضربه دچار شکستگی می‌شود. این پدیده در سنین سالمندی شایع بوده اما با اقدامات ساده‌ای می‌توان آن را به تاخیر انداخت یا شدت آن را کاهش داد.

علامت پوکی استخوان چیست؟

اهمیت پوکی استخوان در این است که اغلب تا زمان شکستگی استخوانی علامتی ندارد. ستون فقرات، استخوان ران، لگن، ‌مچ دست و انتهای ساعد به ترتیب شایع‌ترین محل‌هایی هستند که در اثر پوکی استخوان دچار شکستگی می‌شوند. بسیاری از شکستگی‌های ستون فقرات فقط با درد شدید پشت همراه هستند و علامت دیگری ندارند. انحراف ستون مهره‌ها در اثر جوش خوردن خودبخودی‌ آن‌ها می‌تواند از علایم این بیماری باشد.

چه عواملی ایجاد کننده پوکی استخوان هستند؟

- سن: با بالا رفتن سن، تراکم استخوان در هر دو جنس به تدریج کاهش می‌یابد؛ به طوری که از حدود ۴۰ سالگی نیم تا یک درصد در سال کاهش می‌یابد.

- جنس: پوکی استخوان در زنان به دلیل کم بودن توده استخوان و پدیده یائسگی شایع‌تر است. زنان در هر سنی ۴ تا ۵ برابر مردان دچار شکستگی استخوان می‌شوند.

- یائسگی و کاهش هورمون‌های جنسی: هورمون‌های جنسی نقش مهمی در استحکام استخوان‌ها دارند. بنابراین هر عاملی از جمله یائسگی که باعث کم شدن این هورمون‌ها شود پوکی استخوان را تسریع می‌کند.

- سابقه فامیلی: در صورت سابقه شکستگی در بستگان نزدیک (پدر، مادر، خواهر و برادر)، احتمال ابتلا به شکستگی تا دو برابر افزایش می‌یابد.

- نژاد و عوامل ارثی: نژاد آسیایی و افرادی که پوست و موی روشن دارند بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند.

- جثه بدنی: استخوان بندی ظریف و جثه کوچک‌تر موجب افزایش احتمال پوکی استخوان می‌شود.

- بیماری‌های همراه: برخی بیماری‌ها مانند بیماری‌های مزمن کبد و کلیه، دیابت نوع ۱، افزایش هورمون تیروئید و پاراتیروئید، اختلالات هورمون‌های جنسی، اسهال مزمن و اختلالات سوء جذب، بی‌اشتهایی عصبی، پیوند اعضا و برخی سرطان‌ها باعث افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان می‌شوند.

- مصرف داروها: مصرف طولانی مدت داروهای حاوی کورتون، داروهای ضد صرع و داروهایی که برای درمان بیماری‌های تیروئید مصرف می‌شوند؛ موجب بروز پوکی استخوان می‌شود. این دسته داروها حتما باید با تجویز پزشک و در صورت نیاز با مکمل‌های دارویی مانند کلسیم و ویتامین «د» مصرف شوند.

- ورزش و فعالیت بدنی: ورزش سبب افزایش رشد استخوانی به ویژه در کودکی و دوران بلوغ می‌شود. ورزش مناسب و متناسب با سن بطور مستمر موجب افزایش تراکم استخوانی می‌شود.

- رژیم غذایی: کلسیم باعث قوی شدن استخوان‌ها می‌شود. ویتامین «د» نیز مثل کلیدی است که باعث ورود کلسیم به استخوان‌ها و استحکام آن‌ها می‌شود. مصرف این دو ماده در رژیم غذایی به پیشگیری از پوکی استخوان کمک می‌کند.

- مصرف دخانیات و الکل: مصرف دخانیات شامل سیگار، قلیان، پیپ و چپق موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، کاهش وزن و تخریب هورمون‌های جنسی می‌شود که به تسریع پوکی استخوان می‌انجامد. مصرف الکل نیز با کم کردن فعالیت سلول‌های سازنده استخوان موجب پوکی استخوان می‌شود.

پوکی استخوان چگونه منجر به شکستگی می‌شود؟

حدود ۵ درصد زمین خوردگی‌ها منجر به شکستگی می‌شوند. مسلما استخوان‌هایی که استحکام کافی برای حفظ تعادل بدن را نداشته باشند، براحتی متعاقب نیروهای جزیی مثل زمین خوردن و یا سقوط از پله دچار شکستگی می‌شوند. به همین دلیل شایع‌ترین علت شکستگی‌های ناشی از پوکی استخوان، سقوط و زمین خوردن است. عواملی مانند موانع محیطی، نور کم، اختلال بینایی، فراموشی، استفاده از داروهای خواب‌آور در افزایش احتمال سقوط و شکستگی نقش دارند.

پوکی استخوان علامتی ندارد ولی با مشاهده این علایم به پزشک مراجعه کنید:

- کاهش قد به میزان حدود ۳ سانتی متر نسبت به دوران جوانی.

- قوز در ستون فقرات که به تازگی ایجاد شده باشد.

- شکستگی در اثر ضربه خفیف یا زمین خوردن جزیی

اگر به پوکی استخوان مشکوک شدیم، چه کنیم؟

بخاطر داشته باشید که پوکی استخوان براحتی قابل تشخیص و درمان است. تشخیص پوکی استخوان توسط پزشک و با اندازه‌گیری تراکم استخوان انجام می‌شود. اندازه‌گیری تراکم استخوان یک روش بدون درد است که با استفاده از دستگاه مخصوصی انجام شده و حدود ۱۵ دقیقه طول می‌کشد.

در صورت تشخیص پوکی استخوان با بکارگیری توصیه‌های دارویی و غیردارویی می‌توان از پیشرفت آن و شکستگی استخوان که مهم‌ترین عارضه آن است، ‌پیشگیری کرد. رعایت رژیم غذایی، ترک مصرف دخانیات و فعالیت بدنی مناسب از پیشرفت پوکی استخوان جلوگیری می‌کند. داروهای موثر در افزایش توده استخوان باید با تجویز پزشک مصرف شوند. در صورت نیاز به این داروها آنها را مطابق دستور دارویی و بطور مستمر استفاده کنید.

در صورت بروز پوکی استخوان؛ برای پیشگیری از شکستگی چه باید کرد؟

- با پیش بینی دستگیره و نرده در محل پله، آشپزخانه و حمام؛ کنترل مستمر موانع عبور و مرور و استفاده از صندلی یا چهارپایه در حمام و آشپزخانه از زمین خوردن جلوگیری کنید.

- اگر از داروهای آرام بخش استفاده می‌کنید حتما محل رفت و آمد خود را در شب کنترل کنید تا مانعی سر راه شما نباشد.

چگونگی پیشگیری از پوکی استخوان

- قرار گرفتن در معرض نور مستقیم آفتاب به دریافت ویتامین‌ «د» کمک می‌کند.

- از منابع کلسیم و ویتامین «د» به اندازه کافی در رژیم غذایی خود استفاده کنید.

- از مصرف دخانیات به هر شکل (سیگار و قلیان) خودداری کنید.

- ورزش مستمر و مناسب را در برنامه زندگی خود بگنجانید.

- غلات، لبنیات، حبوبات، سبزی، ماهی و میوه را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مصرف روزانه ۳ لیوان شیر یا ماست کم چرب (یا دو قطعه پنیر بجای هر لیوان شیر) می‌تواند کلسیم مورد نیاز روزانه بدن را تامین کرده به سلامت استخوان‌ها کمک می‌کند.

- از مصرف نوشابه یا قهوه خودداری کرده و دوغ کم نمک را جایگزین آن کنید. روزانه ۸-۶ لیوان آب بنوشید.

- ماهی‌ها، جگر و تخم مرغ منابع غذایی حاوی ویتامین «د» هستند. از آنها در برنامه هفتگی غذایی خود استفاده کنید.

اگر قادر به انجام انواع ورزش‌ها نیستید حداقل سه بار در هفته به مدت ۳۰-۲۰ دقیقه پیاده روی کنید. پیاده روی بهترین جایگزین برای انواع ورزش‌ها جهت جلوگیری از پوکی استخوان است.




تاریخ: یک شنبه 1 خرداد 1390برچسب:,
ارسال توسط نجات سبحانی

آرشیو مطالب
پيوند ها
امکانات
ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید هفته :
بازدید ماه :
بازدید کل :
تعداد مطالب : 66
تعداد نظرات : 21
تعداد آنلاین : 1



Alternative content